03-6919793
דובנוב 10, ת"א
logo_dr haim kaplan and lilach kaplan

מתיחת פנים

מתיחת פנים

למילה מתוח יש בדרך כלל קונוטציה שלילית: המצב מתוח, הצוואר מתוח, האיש מתוח, וגם – הסרט נורא מותח או "אל תמתח את החבל". בכל השימושים האלה מתארת המילה "מתוח" מצב שביר, לפעמים מסוכן, כמעט תמיד כזה שהוא שניה לפני פיצוץ. 
עד שזה מגיע לעור. שם הופכת המילה מתוח להיות משאת נפש: עור מתוח, בטן מתוחה, צוואר מתוח הם בגדר פנטזיות, והפיצוץ היחידי שמתלווה לחלום הזה הוא סוג של מחמאה ("היא נראית פיצוץ").
 
מה זו מתיחת פנים?
באנגלית קוראים לניתוח הזה face lift (הרמת פנים). בעברית קוראים לו "מתיחת פנים". המונח המדוייק נמצא כנראה בשילוב בין שני המושגים.
עד לפני כחמש שנים נטו רוב המנתחים למתוח את עור הפנים לכיוון האוזניים. בשנים האחרונות הנטייה היא לשלב בין הרמת העור לכיוון הרקות ומתיחתו לכיוון האוזניים, הכל בהתאם לצורך.
ההגדרה המקובלת למתיחת פנים היא "מתיחה והרמה של החצי התחתון של הפנים ושל הצוואר". שימו לב: העפעפיים והמצח לא שייכים להגדרה הזו. אז נכון שאפשר ללכת מראש על ניתוח משולב שכולל מתיחת פנים, ניתוח עפעפיים והרמת מצח וגבות, אבל זהו ניתוח משולב ולא מתיחת פנים רגילה.
 
באיזה גיל אפשר להתחיל?
בדרך כלל מגיל 40 ואילך, אבל בעצם בכל גיל שבו יש צניחה של עור הפנים (ולא נותר לנו אלא לקוות שזה יקרה הרבה אחרי ה – 40).
 
לכמה זמן נשארות התוצאות?
בדרך כלל למשך 6-10 שנים, תלוי בסוג העור ובמידת האלסטיות שלו.
מצד שני, גם 15 שנים אחרי הניתוח סביר להניח שתראי טוב יותר מאשר היית נראית אלמלא עברת את הניתוח.
 
סוגי ניתוחים
1. בהרמת פנים קלאסית, עושים חתך ארוך מהפאה לאורך האוזן, מאחורי האוזן, ולתוך השער. יעיל במיוחד לטיפול בפנים ועודפי עור בצוואר (לעיתים יש להוסיף חתך תת סנטרי).
2. הרמת פנים בחתך קצר, שיטה בה חוסכים את הצלקת מאחורי האוזן, מושכים את הרקמה התת עורית על ידי 3 תפרים בצורת לולאה, ומכווצים את הצלקת בחלק האחורי של האוזן,
3. במיני הרמת פנים, מבצעים חתך קצר יחסית הפרדת עור מוגבלת ביותר 2-3 ס"מ ומתיחה חזקה של העור ותת עור. היתרון: זמן ריפוי קצר אך האפקט של ההרמה לא נשמר לאורך זמן ולעיתים הכיוון של ההרמה לא אידאלי.
 
איפה מתבצע החתך?
החתך מתחיל באיזור הרקה. ממנה הוא יורד לאורך קידמת האוזן, נכנס אליה, יוצא ממנה ומקיף את בדל האוזן, עולה מאחורי האוזן עד למחצית הגובה שלה, ואז נכנס לתוך השיער שמאחורי האוזן. חתך דומה מתבצע גם ליד האוזן השניה כמובן. לפעמים אפשר להסתפק בחתך קצר יותר, שאינו עולה מאחורי האוזן ונכנס לקו השיער. יתרונו הוא בכך שהוא חוסך את הקטע שבין האוזן לשיער העורף, שהוא דווקא זה שמתרפא ונראה פחות טוב ויפה.
לפעמים מוסיפים חתך קטן שיוצא מקידמת האוזן לכיוון פיאת הלחי ומשם באלכסון קל כלפי מעלה (באורך של כ – 3.5 ס"מ) לאורך קו השיער. ברוב המקרים יש לבצע חתך קטן (כ- 3 – 4 ס"מ) נוסף באיזור שמתחת לסנטר. זאת, כדי שאפשר יהיה להגיע אל השרירים והשומן בחלק האמצעי של הצואר.
 
מה עושים בניתוח?
ראשית מפרידים את עור הפנים והצוואר. דרך החתכים ניתן להגיע עד לקפל המפריד בין הלחי לשפה העליונה (אותם קמטי הבעה) וגם לקפלים שנוצרים בין צידי השפה התחתונה לסנטר. רק אחרי הפרדת העור אפשר להתחיל לעבוד.
בשלב הראשון של הניתוח משפרים את מראה הצוואר. דרך החתך ניתן להגיע לכל רוחב הצוואר, להרחיק את עודפי השומן ולהדק את שריר הצוואר לקו האמצעי של הצוואר. במקרים שבהם מיתרי הצוואר בולטים מאוד, יש צורך לבצע חתכים בשריר הצוואר. החתכים האלה משחררים את השריר ומרפים אותו, ובכך מבטלים את המיתרים שאופייניים לצוואר מזדקן.
אחרי מתיחת שרירי הצוואר עוברים למתוח את הרקמה התת עורית של הפנים, שהיא בעצם המשכו של שריר הצוואר. את הרקמה הזו מותחים גם לצדדים וגם כלפי מעלה ומסלקים או מקפלים את עודפי הרקמה שנוצרים.
זה השלב שבו, אם צריך, מותחים את מרכז הפנים (איזור הלחיים). את המתיחה הזו אפשר לעשות דרך החתך שליד האוזן. בעזרת תפרים מקבעים את הרקמות התת-עוריות שבאזור הזה לכיוון המצח, וכך מתקבל מראה של לחי גבוהה ומלאה יותר.
עכשיו מגיע תור עודפי העור. חשיבותו של השלב הזה נמדדת לא רק בכמות עודפי העור המסולקים אלא גם בכיוון ההוצאה שלהם.
חשוב למתוח את העור בצורה כזאת שמירב המתח יהיה באיזורים המסוגלים לקלוט אותו, אבל לעשות זאת מבלי לגרום לעיוות או התרחבות הצלקות באיזורים שנראים לעין. כך למשל, עדיף למתוח יותר לכיוון אחורי האוזן (המסוגל לקלוט את המתח) מאשר לכיוון קידמת האוזן (שם הצלקות נראות לעין).
סילוק העור העודף מסתיים כשמתקבל מראה של עור מתוח, ללא קפלים, עם שיפור ניכר במראה הצוואר, בקו הלסת ובקפל שמחבר בין האף לשפה.
לקראת סיום הניתוח משתדלים לתקן ולשמר את קו השיער במקומות שבהם בוצע החתך. כלומר, לשמור על מראה אסתטי של פיאות הלחיים וקו השיער שמאחורי האוזן.
בסוף הניתוח תופרים את החתכים בעדינות בעזרת חוטי ניילון דקיקים, כשבאזורי השיער ובאזורים המוסתרים נסגרים החתכים באמצעות סיכות מתכת.
 
שילובים
ניתן לשלב ניתוחים בפנים ולעשות הרמת צוואר פנים, עפעפים, מצח ( Full Face Lift) ואפילו פילינג קל או מוגבל. היום, כשהתברר שחלק מתהליך ההזדקנות הוא התרוקנות הפנים וירידה באיכות העור, אנו משתמשים בהזרקת שומן עצמי המתבצעת במהלך הניתוח. השומן נשאב ממקומות בהם יש עודף שומן כגון: בטן, ירכיים ומותניים, הוא עובר תהליך ניקוי בעזרת צנטרפוגה והחלק העשיר בתאי גזע, מוזרק לאיזורים שקועים או מדולדלים בפנים. מטרת ההזרקה היא מילוי ושיפור איכות ומרקם העור בעזרת תאי הגזע.
PRP: פלזמה עשירה בטסיות דם (טרומבוציטים), במהלך הניתוח, נשאב דם של המנותח, טסיות הדם מופרדות בעזרת צנטרפוגה והללו מרוססות מתחת לשטח פני העור, עוד לפני תפירת החתכים. המטרה של פעולה זו היא להקטין את שכיחות הדימומים ולהחיש את תהליך הריפוי של הניתוח. 
 
אפשר למתוח עוד קצת?
אי אפשר למתוח בלי סוף. גבול המתיחה קשור ביכולת אספקת הדם לעור. עור מתוח מדי לא יוכל לקבל אספקת דם וינמק. לכן, מתיחה טובה היא פשרה בין הרצון לקבלת עור מתוח לבין יכולתו של הגוף לעמוד בשיגעונות האסתטיים שלנו.בעניין הזה של גבולות מתיחת העור יש עוד נתון שצריך לקחת בחשבון והוא שככל שהעור יותר אלסטי כך תתקבל תוצאה (מתיחה) יותר טובה.כדי להבין את פירוש המושג אלסטי נסי לדמיין גומי. מה קורה כשמותחים אותו? הגומי, שהוא חומר אלסטי, שומר על המתח שנוצר בו ונשאר מתוח. כך בדיוק קורה גם כשמותחים עור אלסטי: הוא נמתח, ונשאר מתוח.ומה לגבי עור שאיבד מהאלסטיות שלו? הוא כבר דומה יותר בתכונותיו לפלסטלינה. כלומר, כשמותחים אותו הוא אמנם נמתח, אבל להבדיל מהגומי האלסטי, הוא לא נשאר מתוח ויציב. בעור הפנים קורה בדיוק אותו דבר: אפשר למתוח עור שאינו אלסטי (כזה שכשאת צובטת אותו בעדינות הוא לא מיד חוזר למקומו), אבל אחרי כמה חודשים יאבד חלק מהמתח הזה, ועור הפנים ייראה כאילו הוא זקוק לעוד מתיחה קטנה. מה עושים? דנים על כך עם הרופא ולוקחים בחשבון – מראש – שבמקרים בהם העור הוא יותר פלסטי מאלסטי יהיה צורך בניתוח מתקן שיוכל להתבצע מספר חודשים אחרי הניתוח הראשון. על הניתוח הזה, שהוא קטן יותר מהניתוח הראשון, כדאי לחשוב במונחים של חלק מאותו עניין. לא טעות, לא פאשלה, אלא שלב ב' ידוע מראש.
 
איך מבוצעת ההרדמה?
ניתוח מתיחת פנים נעשה בהרדמה כללית או בהרדמה מקומית עם הרגעה תוך ורידית.
בשני המקרים מתבצע הניתוח בנוכחות רופא מרדים. למה? בגלל שמדובר בניתוח ארוך יחסית, בגלל מספרן הרב של זריקות ההרדמה ובגלל שגילן הממוצע של המנותחות הוא יחסית גבוה, ובדרך כלל הן נמנות על קבוצת אוכלוסייה פחות בריאה.
במקרה של הרדמה מקומית ניתנות זריקות ההרדמה רק אחרי שחומרי ההרגעה התוך ורידית מתחילים לפעול. הזריקות ניתנות לאורך קו החיתוך המתוכנן וכן באזורים שבהם מפרידים את העור והשומן: בצוואר, בסנטר, בלחיים.
כואב? כן, מעט. מה זה מעט? כמו זריקה של רופא שיניים ואפילו פחות. חומרי ההרגעה שניתנים עוד קודם לכן, מעבירים את ההזרקות האלה בקלות יחסית. 
כיום יש העדפה ברורה לביצוע מתיחת פנים בהרדמה כללית בגלל היכולת לשמור על דרכי הנשימה בזמן הניתוח.
 
האם מתיחת פנים מחייבת אשפוז?
מחייבת לא, כי באופן עקרוני אחרי שש שעות אפשר ללכת הביתה. אבל, רצוי בכל זאת להתאשפז ללילה אחד. למה? כדי שבשעות הראשונות שלאחר ההרדמה תהיי תחת פיקוח.
 
כמה זמן נמשך הניתוח?
בין שעתיים לארבע וחצי שעות.
 
עוד על מתיחת פנים:
מדריך מקיף של ד"ר חיים קפלן על מתיחת פנים באתר Bello 

לפני ניתוח מתיחת פנים

מה צריך להיפגש עם רופא כללי לפני הניתוח?
כדי לחסוך כסף. לא כסף גדול אמנם, אבל למה לא לעשות את הבדיקות הנידרשות על חשבון קופת חולים?
לפני מתיחת פנים צריך לעבור בדיקה גופנית כללית. אם אין בעיות מיוחדות, מספיק שהפלסטיקאי והמרדים יבדקו אותך. בנוסף לבדיקה הגופנית צריך לעבור בדיקות בדיקות דם (ספירת דם, ביוכימיה, זמן דמם וקרישה) ואם את מעל גיל 45 יהיה עלייך לעבור גם צילום חזה ובדיקת א.ק.ג.
את אלה את יכולה לבקש מרופא המשפחה שלך.
חשוב לדווח למנתח ולמרדים על נטייה לדמם, בעיות של יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות כבד וכליה, בעיות קשות בעמוד השידרה, בעיות במערכת החיסונית, בעיות קודמות בהרדמה מקומית או כללית, מחלות לב והפרעות בקצב הלב. כל אלה הם נתונים חשובים בשיקול דעתם של המרדים והמנתח.
 
מה צריך לעשות לפני הניתוח?
חשוב להפסיק נטילת אספירין או חומרים אחרים המכילים סליציליק אסיד (חומצה סליצילית). בין אלה נמצאים כדורים כמו: קרטיה, מיקרופירין, רונאל, אלקה סלצר, אדוויל- שכולל- אספירין ודומיהם. את נטילתם של הכדורים המכילים חומצה סליצילית חשוב להפסיק לפחות שבועיים לפני הניתוח.
למה? בגלל שהחומר הזה, החומצה הסליצילית, לא מאפשר לדם להיקרש טוב וגורם לנטייה לדמם. זוהי הסיבה שכדורים מסוג זה טובים לטיפול במקרים של התקף לב אבל לא לפני מתיחת פנים. בגלל אותה סיבה רצוי להפסיק גם נטילה של ויטמין E. הוא אמנם נוגד חימצון, ולכן בדרך כלל טוב לעור הפנים, אבל גם הוא גורם לנטייה לדמם.
 
———–
טיפים ללפני הניתוח
תצבעי. לא, לא באופן מיוחד. אבל, אם את כן צובעת את שערך על בסיס קבוע, זה הזמן "לעשות שורשים" כי אחר כך לא תוכלי לעשות זאת למשך ארבעה–ששה שבועות.
תכיני לך בגדים שלא צריך ללבוש דרך הראש וזה כולל גם כותנות לילה וגם חולצות טריקו (אלא אם כן יש לה מחשוף V). אחרי הניתוח ראשך יהיה חבוש, וגם כשיסירו את התחבושות לא כדאי יהיה לטלטל, להניע או אפילו לגעת בו אם לא ממש מוכרחים.
———–
 
מה לגבי עישון?
גם אותו צריך להפסיק.
המשפט הזה נכון בכלל, ולפני ניתוח פלסטי בפרט. הניקוטין הוא חומר שמכווץ כלי דם, ואילו במהלך הניתוח – ובוודאי אחריו, כשהעור נמתח עד כמה שאפשר ומותר – יש צורך באספקה של דם לכל מקום. הניקוטין, המכווץ את כלי הדם ומפריע לאספקת הדם, מגביר את הסיכון להיווצרות נמק בעור. ואם זה לא מספיק, אז גם חד תחמוצת הפחמן, שנוצר בעישון, נקשר לכדוריות האדומות ומפריע לאספקת הדם לרקמות.
לכן, גם אם אינך יכולה או אינך מתכוונת להיגמל מהסיגריות לגמרי, חשוב מאוד שתפסיקי לעשן כ-10 ימים לפני הניתוח ו-7 ימים אחריו.
 
מה צריך לעשות ביום הניתוח עצמו?
לחפוף את הראש פעם או פעמיים.
לא למרוח על הפנים לא קרם ולא איפור.
לצום כ- 6 שעות לפני הניתוח. הכוונה היא לצום מלא, כולל שתיה.

לאחר ניתוח מתיחת פנים

איך נראים מיד אחרי הניתוח?
רע. בניגוד לטיפולים קוסמטיים, שאחריהם את נראית במיטבך מיד בסיום הטיפול, בניתוחים פלסטיים המראה שניבט אליך מיד אחרי הוא ממש לא מלבב. מצד שני, כדאי לך לזכור שהשפעתם של טיפולים קוסמטיים היא קצרת טווח ואילו תוצאותיו של ניתוח פלסטי נשארות לשנים רבות.
כשתתעוררי מההרדמה תמצאי את עצמך חבושה בסגנון "בבושקה", כשתחבושת עוטפת את פנייך סביב המצח, הלחיים והלסת. ברוב המקרים ישאיר המנתח גם שני נקזים (צינורות ניקוז) שיצאו מהאזור שמאחורי האוזן, אחד בכל צד. תפקידם של אלה יהיה לנקז את עודפי ההפרשה והדם והם יישארו במקומם למשך 24-48 שעות.
באותן שעות יהיה עלייך להקפיד גם על תנוחת השכיבה שלך: כל חלק הגוף העליון שלך אמור להיות מורם. כדי לא לייצר קיפולים בצוואר המנותח יצטרך ראשך להיות מורם ללא כיפוף בצוואר. הרמת הגוף מיועדת למניעת הצטברות נוזלים בפנים.
 
האם יש כאבים בשלב הזה?
לא. ממש לא. עד כדי כך לא כואב, שהופעתו של כאב היא סימן אזהרה שיכול לשקף דמם פתאומי או זיהום. במקרים כאלה יופיע כאב בצד אחד של הפנים בלבד, ועליו יש ליידע מיד את הרופא.
 
האם באמת לא מרגישים כלום?
לא מרגישים כאב. מה שכן מרגישים זו הרגשה של לחץ (חנק) קל בצוואר הנובע ממתיחת השרירים בצוואר. כדי לא להיכנס לפאניקה זכרי שמדובר בהרגשה. היא לא נעימה, אבל זה לא שאת באמת נחנקת. ההרגשה הזו יכולה להימשך עד שבועיים. אחר כך קורים שני דברים שמעלימים אותה: את מתרגלת והשריר מאבד קצת מהמתח הראשוני שלו.
 
מתי אפשר לרדת מהמיטה?
ברגע שאפשר. כמה שעות אחרי הניתוח, ובתקווה שאת כבר בלי סחרחורות, בחילות וכדומה, כדאי מאוד שתרדי מהמיטה. למה? כדי שמחזור הדם יתחיל לעבוד מה שימנע סיבוכים מיותרים כמו קרישי דם ברגליים למשל. אם זה נכון אחרי ניתוח לב, וזה נכון, ודאי שזה טוב ומומלץ גם אחרי מתיחת פנים.
 
איך נראים אחרי שמסירים את התחבושות?
עדיין רע. הפנים נפוחים, בעיקר באיזורים המנותחים, הם נראים מתוחים מדי ועליהם יש גם סימנים כחולים של שטפי דם תת-עוריים המופיעים בדרך כלל יותר באיזור הצוואר. וזה עוד לא הכל: ביומיים הקרובים עתידים הפנים שלך להתנפח עוד יותר.
 
למה הפנים מתנפחות?
בגלל תהליך דלקתי נורמלי שהוא חלק מתהליך הריפוי.
הגוף, שספג טראומה לא קטנה בניתוח, מתגייס להגן על עצמו. איך? באמצעות הגברת זרימת הדם וגיוס של תאי דם לבנים ועוד מרכיבים שתפקידם להגן על הגוף. ריבוי של תאי דם לבנים יוצר מה שאנחנו קוראים דלקת, אלא שהדלקת הזו נקראת דלקת נורמלית. כלומר, זה איננו זיהום אלא תהליך טבעי שנועד לעזור לגוף לתקן את עצמו.
במהלך התהליך הזה יש בגוף יותר נוזלים, אספקת דם גדולה יותר, ומה שאת רואה זה יותר נפיחות. הנפיחות הזו מגיעה לשיאה ביום השלישי אחרי הניתוח. אחרי השיא מגיע השיפור והוא נמשך בהדרגה. הנפיחות יורדת כלפי מטה, מאזור הלחיים לכיוון אזור הצוואר העליון, ולאט לאט תוך כמה שבועות היא נעלמת לגמרי.
עוד מילה אחת בקשר לנפיחות, שיכולים להיות לה גם יתרונות מדומים. בשלב שבו יהיו עדיין פנייך נפוחים הם ייראו כאילו עברת גם פילינג. כלומר, ללא כל קמט, כולל הקמטים העדינים. הקמטים העדינים האלה יופיעו שוב כאשר הנפיחות תרד. השינוי הדרמטי במראה הפנים יישאר, וכמוהו גם שינוי בצורתם למבנה צעיר יותר. הקמטים העדינים יחזרו להופיע.ֿ
 
————
ניתן להקטין את הנפיחות ושטפי הדם לאחר הניתוח ע"י שימוש בדבק ביולוגי בזמן הניתוח, או במוצר חדש הנקרא (PRP (PLETLETS RICHED PLASMA שהוא ערבוב של דבק ביולוגי עם טסיות הדם (טרומבוציטים – גופיפי קרישה) המרוסס מתחת לעור לפני סוף הניתוח. אמצעי נוסף הוא ארניקה מונטנה הניתנת ככדורים לפני הניתוח ולאחריו.

.————

 
מתי מוציאים את התפרים?
הוצאת התפרים מתבצעת בדרך כ- 7 ימים אחרי הניתוח.
 
האם מותר להתרחץ ולחפוף ראש לאחר מתיחת פנים?
בהחלט כן, ואת הראש אפילו רצוי לחפוף כל יום אחרי הניתוח. ככלל כדאי שתדעי שצלקות מתרפאות יפה יותר בסביבה נקייה ולא בזו שיש בה לכלוכים והפרשות. ואכן, את רוב החתכים הניתוחיים מומלץ לנקות עם מים וסבון.
 
מתי אפשר להתחיל להתאפר?
יומיים-שלושה אחרי הניתוח אפשר להשתמש במייק-אפ, אבל לא על התפרים. חשוב להשתמש במייק-אפ שקל להסיר אותו ושהורדתו לא תדרוש שפשופי עור מיותרים.
 
————
טיפים לאחרי הניתוח
אל תלבשי שום דבר דרך הראש במשך שלושת השבועות הראשונים אחרי הניתוח
לא חולצות גולף, לא סווטשירט, לא טי-שירט, ולא שום דבר אחר שכדי ללבוש אותו את צריכה להעביר דרכו את הראש. למה? כדי שלא תפגעי בטעות בתפרים שמאחורי האוזניים, וכדי שלא תמצאי את עצמך עם אוזן שותתת דם ומתנפנפת.
אל תענדי עגילים במשך ששה שבועות, גם בגלל שאת יכולה לקרוע לעצמך את תנוך האוזן בקלות רבה (לפעמים אין לך שם תחושה, זוכרת?) וגם בגלל שמאחורי האוזן שלך יש כרגע מתח רב, שהרי שם הסתירו לך את התפרים, ואין שום סיבה לגרום לתקלות מיותרות.
אל תלעסי מסטיק במשך שבועיים. כן, כן. גם אם זה נשמע לך אידיוטי. תנועות הלעיסה יכולות גם הן להוסיף מתח לחתכים שמאחורי האוזניים שלך, ולהפריע לתהליך הריפוי.
 .————
 
מה הקשר בין מסג' לימפטי למתיחת פנים?
לפני שנדבר על הקשר, כדאי שנסביר מה זה בכלל מסג' לימפטי.
כלי הלימפה הם מערכת של צינורות עדינים הנמצאים בכל מקום בעור ושתפקידם לנקז את הנוזלים הבין תאיים. מכלי הלימפה מועברים הנוזלים האלה לצינורות קצת יותר גדולים, מהם לבלוטות הלימפה האיזוריות, ומהן לדם.
תוך כדי החתכים המבוצעים במהלך ניתוח נפגעים כלי לימפה. יש להם אמנם איכויות של זנב זיקית, וגם צינורות לימפה פגועים משתקמים עם הזמן, אבל בינתיים מצטברים בגוף נוזלים שגורמים לנפיחות.
את הנפיחות הזו אנחנו רוצים להקטין, ואת זה אפשר לעשות בעזרת עידודם של כלי הלימפה שלא נפגעו. ובעברית: בעזרת מסג' לימפטי.
המסג' הזה נעשה בידיים מיומנות. כלומר, אצל מסג'יסטיות שלמדו את המלאכה. להבדיל ממסג' רגיל, שפועל על השרירים, המסג' הלימפטי הוא עדין יותר, והוא גם מכוון לפי כיוון זרימת הלימפה.
 
ואיך כל זה מתקשר למתיחת פנים?
אחרי שמוציאים את התפרים אפשר ורצוי לבצע מסג'ים לימפטיים העוזרים לסילוק מהיר יותר של הנפיחות.
 
מתי אפשר לחזור לעבודה?
כשבוע עד שבועיים אחרי הניתוח ניתן לחזור בהדרגה לפעילות נורמלית, תלוי במאמץ הכרוך בעבודה.
את המאמצים הפיסיים (סחיבת ארגזים מהסופר למשל) עדיף שתדחי בעוד חודש.
 
מה לגבי פעילות פיזית?
כשבועיים אחרי הניתוח ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית, אך לא להרבות בפעולות הכרוכות בהורדת הראש אל מתחת לגובה המותניים. כעבור ארבעה עד ששה שבועות לאחר הניתוח מותר יהיה לך לעשות הכל.
 
האם יש לניתוח תופעות לוואי?
התופעה השכיחה ביותר אחרי מתיחת פנים היא ירידה בתחושה באזור הלחיים, הצוואר העליון והאוזניים. זה קורה אצל כל המנותחות, והפלסטיקאים מתייחסים לכך כאל תופעת לוואי ולא כאל סיבוך או "קלקול".
מה זאת אומרת ירידה בתחושה? שאם ילחצו על הלחיים שלך – תרגישי, אבל אם ילטפו אותך בעדינות – לא תרגישי כלום. במקרה של ניתוח משולב, הכולל גם מתיחה של המצח, תהיה גם הקרקפת שלך חסרת תחושה. הירידה בתחושה עשויה להימשך על פני מספר חודשים.
למה חשוב לדעת את זה מראש? גם כדי לא להיבהל וגם כדי להיזהר. כשאין תחושה ואין כאב שיתריע מפני סכנה, גם חימום השיער בזמן צביעתו ואפילו ייבוש שלו בפן יכולים להיגמר בכוויות.
 

———–

זה נושר
בבקשה לא להיכנס לפאניקה בפעם הראשונה שאת חופפת את ראשך אחרי הניתוח: כמות מכובדת מאוד משערך עומדת לנשור.
חלק מהשערות שתמצאי על רצפת המקלחת הורדו כבר בעצם במהלך הניתוח (יחד עם קטעי העור שנכרתו) אבל נשארו דבוקות לקרקפת, ועכשיו הן יורדות. חלקן האחר נושר בגלל שזה מה שקורה אחרי ניתוח: יש נשירה מוגברת של השיער.
הבשורות הטובות הן שהשיער יצמח בחזרה. הבשורות הפחות טובות הן שזה יקח לו כמה חודשים.
אז מה עושים? יודעים את זה מראש, מחכים שיצמח, משנים תספורת או משתמשים בינתיים בתוספת שיער לחיזוק המקומות החלשים.

———–

מתיחת פנים שאלות

איך תדעי מה את רוצה?
כרגיל, בהתאם למה שמטריד אותך:

 

  • אם מה שמטריד אותך הם הכתמים והקמטים העדינים – הפתרון המבוקש על ידך יהיה כנראה פילינג.
  • אם מה שמטריד אותך זה צניחה של העפעף העליון, עודף עור בעפעף העליון, היווצרות קפלים וחוסר יכולת להתאפר – חפשי את הפתרון בניתוח להרמת מצח גבות ו/או בניתוח עפעף עליון.
  • אם מה שמפריע לך הוא לחיים "ריקות" או "נפולות" – תוכלי למלא אותן בעזרת מתיחת פנים בשילוב הרמה של מרכז הפנים, או על ידי הזרקות של חומרי מילוי או השתלת סיליקון.
  • אם את מוטרדת מקמטים סביב הפה, דילדול של השפתיים והיווצרותם של חריצים עמוקים בין האף לשפתיים כדאי שתתענייני בפילינג, הזרקות של חומרי מילוי או שילוב בין הדברים.
  • בכל המקרים האלה התשובה למה שמטריד אותך לא נמצאת במתיחת פנים.
 
—————————
האם מה שאת רוצה זה מתיחת פנים?
שימי את ידייך מתחת לאוזניים, ומתחי קלות את עור הצוואר שלך כלפי מעלה ומעט אחורנית.
אם עור הצוואר שלך נמתח ואיתו חלה גם השתפרות במראה קו הלסת שלך, ואם זה מה שעושה אותך מאושרת, את כנראה רוצה מתיחת צוואר.
עכשיו שיכבי על הגב והתבונני במראה. האם מראה הלחיים שלך השתפר פלאים (בהשוואה למראה שלהן כשאת עומדת) ? זוהי ההדמייה הכי קרובה למה שמתיחת פנים יכולה לעשות, אם כי במתיחה פנייך גם יורמו קלות, מה ששכיבה על הגב לא עושה.
ומה אם יש לך עודף שומן צווארי או בעברית: פימה? הסנטר הכפול הזה (שלפעמים הוא גם משולש ומרובע) יכול להיעלם על ידי שילוב של מתיחת פנים ושאיבת שומן מהצוואר. שאיבת שומן מהצוואר בלבד אפשרית – אבל לא תמיד מומלצת – תלוי בכמויות עודף העור ובמצב שרירי הצוואר. במקרים רבים מתיחה של עור הצוואר בלבד תגרום להיווצרות קפלים של עודפי עור באזור שבין האוזן ללחי.
————————-
 
———
הידעת?
במהלך מתיחת פנים מותחים אך ורק את שריר הצוואר. את שרירי הפנים לא מותחים. יותר מזה: אף אחד לא נוגע בהם בכלל.
———

סיבוכים במתיחת פנים

דימום – שטפי דם תת-עוריים המתבטאים בסימנים כחולים אופייניים לניתוח מתיחת הפנים ואינם נחשבים סיבוך. אבל, דמם המצטבר מתחת לעור עלול לגרום לא רק לכאב אלא גם ובעיקר לנמק של העור שמעליו ולכן חשוב לנקז דמם כזה בהקדם.
דימום מעין זה מתאפיין בכאב חד ולכן יש לבדוק את מקורו של כל כאב חד בימים הראשונים לאחר ניתוח. הניקוז מתבצע על ידי פתיחת החתך הניתוחי, שאיבה של הדם וצריבה של כלי הדם המדמם.
ועוד דבר שחשוב לדעת: הסיבוך הזה אופייני יותר לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם, ולכן חשוב לאזן את לחץ הדם לפני הניתוח ואחריו.
זיהום – במתיחת פנים זהו סיבוך נדיר מאוד. הזיהום מתאפיין בכאב מקומי, אודם של המקום ולפעמים הפרשה מוגלתית שיוצאת מהתפר. דרך הטיפול בזיהום כוללת מתן אנטיביוטיקה ו/או ניקוז כירורגי.
חוסר סימטריה – מייד לאחר הניתוח, כשהפנים נפוחים, עלולה להיות א- סימטריה שמקורה בנפיחות לא שווה של שני צידי הפנים.
ברוב המקרים, חוסר הסימטריה הזו מתאזנת עם תהליך הריפוי ולכן חשוב שהביקורת הסופית תהיה רק אחרי מספר חודשים. יחד עם זאת, חשוב לדעת ולזכור שכמו שאר איברי הגוף, גם הפנים שלנו אינן סימטריות, ומה שלא היה סימטרי לפני הניתוח לא יהיה סימטרי גם אחריו. יתרה מזאת: בגלל פעולות לא סימטריות של שרירי הפנים, חוסר הסימטריה של הפנים הולך ומתגבר במהלך השנים. חלק גדול מהתלונות על חוסר סימטריה מתעוררות אחרי הניתוח, כשבזמן תקופת ההחלמה יש נטייה (טבעית ונורמלית) לבדוק את הפנים כאילו היו תחת זכוכית מגדלת.
מצד שני, יש בהחלט מקרים של חוסר סימטריה שהם בבחינת סיבוך של מתיחת פנים. כלומר, חוסר הסימטריה הזה לא היה שם קודם, והוא בהחלט נגרם בגלל מתיחה לא מדוייקת. כדי לתקן סיבוך מעין זה יש צורך בניתוח תיקון.
נמק של העור – הופעה של פצעים שלא מגלידים. זוהי אכן תופעה מגעילה למדי, נדירה יחסית ואופיינית יותר למעשנות.
הנמק מופיע בדרך כלל מאחורי אוזן, וברוב המקרים הוא זוכה לטיפל שמרני. כלומר, נותנים לפצע להתרפא מעצמו (כמו שהוא יודע לעשות), אבל כדי למנוע זיהום מישני מטפלים בו בעזרת משחות וחבישות.
לעיתים נותרת צלקת אחרי ריפוי הנמק, והיא נוטה להשתפר עם הזמן. אם יש צורך, אפשר לסלק אותה בניתוח חוזר, אבל רק אחרי מספר חודשים.
כאב – זהו סיבוך נדיר ביותר. זה איננו הכאב החד שמאפיין דמם או זיהום, אלא כאב עמום וכרוני.
כאבים כאלה ייתכנו במקום של הצלקת הניתוחית או בסמוך לה, והם קורים בגלל פגיעה בעצב תחושתי קטן. בכאבים האלה ניתן לטפל באמצעות הזרקה של סטרואידים או בעזרת מסג'ים מקומיים שמיועדים להעלות את סף הכאב של העצב ו"ללמד" אותו להגיב מחדש על תחושות של כאב.
פגיעה עצבית – במהלך הניתוח עלולים להיפגע ענפים של עצב הפנים (העצב ה- 7), המעצבב את שרירי הפנים. ישנם שני ענפי עצב העלולים להיפגע: הענף המעצבב את השריר שמרים את הגבה – במקרה שייפגע לא תוכלי להרים את הגבה הפגועה.
הענף המעצבב את השריר שמוריד את השפה התחתונה כלפי מטה – במקרה של פגיעה בענף הזה שני חלקי השפה התחתונה לא ירדו באופן סימטרי כלפי מטה. זה לא יהיה עיוות של זווית הפה, אלא של חלק מהשפה התחתונה. בשני המצבים – הן בפגיעה בענף המעצבב את השרירי שמרים את הגבה והן בפגיעה בענף המעצבב את השריר שמוריד את השפה התחתונה – הרי שברוב המקרים תהיה הפגיעה זמנית ותחלוף תוך מספר שבועות.
בפרומיל (0.1%) של המקרים עלולה הפגיעה להיות קבועה. במקרים אלה ניתן לשפר את המצב על ידי ניתוח להרמת הגבות ובעזרת פיזיותרפיה לאזור הפה.
 
מתי לצלצל לרופא?
 אם משום מה לא נשארת תחת השגחה ובלילה שאחרי הניתוח את סובלת מבחילות. את הרי לא רוצה להקיא, ורק הרופא יוכל לתת לך משהו שיוכל לעזור.
אם את חשה כאב פתאומי או מתמשך.
אם צד אחד של פנייך או של צווארך מתחיל להתנפח בלי יחס לצד השני, ובמיוחד אם זה קורה ביומיים-שלושה הראשונים שאחרי הניתוח או בין היום השמיני ליום העשירי.
אם האזור שמסביב לחתכים מתמלא מוגלה או נראה מזוהם.
אם התפרים מתחילים להיפתח.
 
——————–
אזהרה בדבר דימום מאוחר
שטף דם חמור – אך בהחלט נדיר – יכול להופיע בין היום השמיני ליום העשירי אחרי הניתוח. מקורו של שטף הדם הזה בעורק תת עורי קטן, העובר בקידמת האוזן וממשיך לאיזור הרקה.
הדימום נגרם בדרך כלל כתוצאה מעלייה בלחץ הדם בעקבות פעילות ספורטיבית, התכופפות ממושכת, נטילת אספירין או ויטמין אי ואפילו כתוצאה מיחסי מין סוערים.
אם זה קורה לך, לחצי על האזור שבקדמת האוזן או מעליה, הזמיני אמבולנס וצלצלי לרופא שלך מייד.
——————-